Cuma Günü Okunacak Sureler

KUR’ÂNIMIZ

Cuma günü okunması tavsiye edilen sureler nelerdir? Cuma günü okuması faziletli olan sureler...

Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyuruyor:

“Size bir sûre haber vereyim mi ki azamet semâ ile arz arasını doldurmuş, onu 70 bin melek teşyî’ etmiştir! O sûre Kehf suresidir. Kim cuma günü bu sûreyi okursa Allah onu ötek cumaya kadar bu sûre ile mağfiret eder, sonunda üç gün de ziyâdesi vardır.

Ve semâya ulaşan bir nur verilir ve Deccal’in fitnesinden muhafaza edilir. Yatacağı vakit bu sûrenin sonundan beş âyet okuyan hıfz olunur ve gecenin istediği vaktinde kaldırılır.” (Suyûtî, el-Câmiu’s-Sağir, no: 2862)

“Ey Rabbim! Perşembe günü ümmetimin erkenden yaptığı işleri bereketli kıl.” (Tirmizî, Ticâret, 41)

KEHF SURESİNİN OKUNUŞU - VİDEO

CUMA GÜNÜ VE GECESİNDE OKUNACAK SURELER

“Cuma gününde; Yani perşembeyi cumaya bağlayan gece iki rek’at namaz kılıp Fâtiha’dan sonra onbeş defa Zilzâl sûresini okuyan kimseyi Allah Teâlâ kabir azâbınddan ve kıyamet korkularından emin kılar.” (Ali el-Müttakî, no: 21356)

FATİHA SURESİNİN OKUNUŞU

ZİLZAL SURESİNİN OKUNUŞU

CUMA NAMAZINDAN SONRA OKUNACAK SURELER

İmam-ı Suyûtî rivayet eder ki:

Nebiyy-i Ekrem -sallallahu aleyhi ve sellem- Efendimiz şöyle buyurmuşlardır:

“Kim cuma namazından sonra -konuşmmadan ve kalkmadan- İhlâs sûresini, Felâk sûresini ve Nâs sûresini yedişer defa okursa Allah Teâlâ onu gelecek cumaya kadar, zarar verici şeylerden muhafaza buyurur.” (Suyûtî, el-Câmiu’s-sağîr, no: 8954; Ali el-Müttakî, II, 648/4985)

İHLAS SURESİNİN OKUNUŞU

FELÂK SURESİNİN OKUNUŞU

NAS SURESİNİN OKUNUŞU

Kaynak: Mahmud Sami Ramazanoğlu, Dualar ve Zikirler, Erkam Yayınları

CUMA GÜNÜ HUD SURESİNİ OKUYUNUZ

Hz. Peygamber -sallallahu aleyhi ve sellem-, “Cuma günü Hud suresini okuyunuz” (Dârimî, “Fezâilü’l-Kur’ân”, 17) buyurarak sûrenin faziletine, “Hud suresi ve kardeşleri beni ihtiyarlattı” meâlindeki hadisiyle de ağır sorumlulukları hatırlatan bir içeriğe işaret etmektedir. Hûd sûresinin kardeşleri aynı hadisin devamında “Vâkıa, Hâkka, Mürselât, Nebe ve Tekvîr” sûreleri olarak belirtilmiştir. (Tirmizî, “Tefsîr”, 57/3297; ayrıca bk. Şevkânî, II, 544; Kurtubî, XI, 1)

Bu sûrelerde çok etkileyici bir üslûpla daha önceki peygamberlerin tevhid mücadelesinden kesitler verilmiş ve kıyamet sahnelerinin tasvir edilmiş olmasının Resûlullah’ı -sallallahu aleyhi ve sellem- kendi sorumluluğu ve özellikle ümmetinin geleceği açısından derinden düşündürmüş olduğu anlaşılmaktadır. (Hûd Suresi Tefsiri, Diyanet İşleri BaşKanlığı)

HUD SURESİNİN OKUNUŞU VE MEALİ

VAKIA SURESİNİN OKUNUŞU VE ANLAMI

HAKKA SURESİNİN OKUNUŞU VE ANLAMI

MÜRSELAT SURESİNİN OKUNUŞU VE ANLAMI

NEBE SURESİNİN OKUNUŞU VE ANLAMI