Çöplerden Kütüphane Yaptılar

Kocaeli’de kitap aşığı bir grup arkadaş, çeşitli yerlerde çöpe atılmış eşyaları toplayarak kütüphane oluşturdu.

Kitap okuma meraklısı insanlardan oluşan bir grup genç, Kocaeli’de muhtelif yerlerden topladıkları eşyalarla kütüphane oluşturdular. Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlı olarak faaliyet gösteren Kocaeli Uluslararası Gençlik Merkezi içerisinde faaliyete geçirilen kütüphanede çöplerden toplanmış bavullardan yapılmış koltuklarda sebze kasalarına dizilmiş kitaplardan birini okumak ya da eski araba lastiklerinden yapılmış oturaklar ile fabrikaların kullandıktan sonra çöpe attığı büyük kablo makaralarından yapılmış masalar üzerinde ders çalışmak mümkün. Arkadaşların Genç Dönüşüm Kütüphanesi adını verdiği mekanda, gençler istedikleri gibi kitap okuyabiliyor veya sohbet edebiliyor.

“GERİ DÖNÜŞÜMDEN, GENÇ DÖNÜŞÜME”

Genç Dönüşüm Kütüphanesi’nin mimarlarından biri olan Emine Öztürk, “Genç Dönüşüm Kütüphanesi, geri dönüşüm fikrinden oluşan bir kütüphane. ‘Geri dönüşümden, genç dönüşüme’ diyoruz biz bu kütüphane için. İlk başlangıç noktası buydu. 3 kişilik bir arkadaş grubunun çay muhabbeti esnasında bunu nasıl yapabiliriz diye düşündük. En sonunda ‘Neden geri dönüşüm malzemelerini kullanmayalım?’ fikri ortaya çıktı. Sonrasında bizimle bu fikri paylaşan ve ilgili 12 arkadaş daha bulup 15 kişi olarak yola devam ettik. ‘Akıl akıldan üstündür’ sözünü doğrulayan bir şekilde bir konsept yoktu aklımızda. Her defasında yeni bir fikir geldi. Mesela tekerleklerden, eski araba lastiklerinden oturak yaptık. Onu şu renge boyayalım, bunu bu köşeye koyalım gibi, herkes bir fikir verdikçe bu konsept çıktı ortaya ve sonuç olarak bu kütüphane oluştu” dedi.

“OLABİLDİĞİNCE ÇOK KİTAP TOPLAMAYA ÇALIŞIYORUZ”

Kütüphanelerindeki kitap sayısının yeterli olmadığını söyleyen Öztürk, “Kitaplarla ilgili biraz sıkıntımız var. Çünkü kitaplarımız şu anda gençlik merkezimizde olan kitaplar. Çok az bağış aldık. O konuda sadece görsel olarak hitap etsin istemiyoruz. Gençlerin gerçekten buraya gelerek onlara değer katabilecek kitapları okumasını istiyoruz. O konuyla ilgili de kampanyalar yapıyoruz. Afişler hazırladık. Bu afişleri etrafımıza dağıtmaya çalışıyoruz. Yine sosyal medya üzerinden insanlara duyurular yapmaya çalışıyoruz ve bu yollarla olabildiğince çok kitap toplamaya çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.