Çocuklarda Zeka Geriliği Yapıyor

Renklendirici gıda boyalarının alerjik ve kanser yapıcı etki gösterebildiği ve çocuklarda hiperaktiviteyi tetiklediği belirtildi.

Uzmanlar, yapay renklendirici bulunan yiyeceklerin çocuklarda zeka gelişimini 7 ila 10 puan arasında düşürdüğünü kaydederek, “tüketmeyin” uyarısında bulunuyor.

Tüketicilerin mümkün olduğunca gıda katkı maddesi eklenmemiş ürünleri tercih etmeleri gerektiğini kaydeden, Nörolog Doç. Dr. Hatice Balaban, özellikle çocukların tükettiği gıdalardaki yapay renklendiricilerin zararlı olduğunu söyledi. Sağlıksız beslenmede en çok dikkat çekenlerin yapay renklendiriciler, tatlandırıcılar, koruyucu madde kullanımı ve krom artırıcılar olduğunu kaydeden Balaban şunları söyledi;

"Yapılan tespitlere göre yapay renklendiriciler hem de koruyucu maddeler çocuklarda dikkat eksikliği, hiperaktiviteye sebep oluyor. Dikkat eksikliği varsa zekanız ne kadar iyi olsa da eğitimle ve çevresel koşullarla bunu geliştirmediğiniz sürece olumsuz yönde etki ediyor. Bir başka gördüğümüz durum da bu kimyasal maddelerin kullanılması depresyona sebep olabiliyor. Depresyon varsa çocuğun yine öğrenme süreci bozulacaktır. Eğer yapay tatlandırıcıları kullandığımız zaman alerjik reaksiyonlar daha fazla, bu renklendiriciler ve koruyucu maddeler için de geçerlidir”.

ÇOCUKLARDA HİPERAKTİVİTEYİ ARTTIRIR

Balaban, çocuğa gösterilen yeterli sevgi, yeterli ilginin zekanın daha düzgün bir şekilde gelişmesine neden olduğunu belirterek, "Çocuğa uygun huzurlu bir ortam, yeterli sevgi ve yeterli ilgi gösterilmesi zekanın daha da düzgün bir şekilde gelişmesine sebep olacaktır. Özellikle renklendirici bulunan şekerler, çikolata, gofret, uzun süre saklanan fabrikasyon yoğurtlar. Çocukların severek tükettiği cipslerin çoğunda ya renklendirici var ya tatlandırıcı var ya da koruyucu madde var”.

Bazı araştırmalara göre renklendirici gıda boyaları alerjik ve kanser yapıcı etki gösterebilirler ve çocuklarda hiperaktivite tetikliyor. Bu nedenle tüketicilerin mümkün olduğunca gıda katkı maddesi eklenmemiş ürünleri tercih etmeleri gerekiyor.

HANGİ GIYA BOYALARI NEYİ TETİKLİYOR?

E102 – Tartrazine: Sarı gıda renklendirici

Meyveli yoğurt, bisküvi, çikolata, lokum, sakız, puding ve toz içeceklerde bulunuyor.

E102 Zararları: Çocuklarda hiperaktiviteyi tetikliyor, Tiroid tümörü, DNA hasarı, cilt problemleri gibi rahatsızlıklara sebep olabiliyor.

Norveç ve Avusturya'da kullanımı yasaklanmıştır.

E104 - Quinoline Yellow: Kinolin Sarısı, Sarı gıda renklendirici

Limonata benzeri içeceklerde sarı renk vermesi için ekleniyor. Ayrıca Ruj, saç bakım ürünleri, kolonya ve eczacılıkta da kullanılıyor.

E104 Zararları: Çocuklarda hiperaktiviteyi tetikliyor, Deri dökülmesi ve Egzema'ya sebep olabiliyor. Amerika ve Norveç'te kullanımı yasaklanmıştır.

E107 - Yellow 7G: Sarı gıda renklendirici

Meyveli içeceklerde kullanılıyor.

E107 Zararları: Astım'ı olan uzak dursun. Alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor.

Amerika ve Avustralya'da kullanımı yasaklanmıştır.

E110 - Sunset Yellow, Orange Yellow S: Günbatımı Sarısı, sarı gıda renklendirici

Meyveli içecekler, Lokum, Puding ve pudingte kullanılıyor.

E110 Zararları: Çocuklarda hiperaktiviteyi tetikliyor, karın ağrısı, bulantı ve kusma, hazımsızlık ve iştahsızlık yapabiliyor.

Norveç'te kullanımı yasaklanmıştır.

E122 - Carmoisine, Azorubine, Karmoisin: Kırmızı gıda renklendirici Karmosin

Meyveli aromalı süt, Meyveli içecekler, meyveli yoğurt, Jelibon, Bisküvi, hazır tatlılarda kullanılıyor.

E122 Zararları: Çocuklarda hiperaktiviteyi tetikliyor, Alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor.

Amerika'da kullanımı yasaklanmıştır.

E124 - Ponceau 4R, Cochineal Red A: Kırmızı gıda renklendirici

Meyveli içecekler, bisküvi, lokum, çilek reçeli ve hazır çorbalarda kullanılıyor.

E124 Zararları: Çocuklarda hiperaktiviteyi tetikliyor, Astım alerjisi yapabiliyor.

Amerika'da kullanımı yasaklanmıştır.

E127 – Eritrosin: Kırmızı gıda renklendiricisi

Meyveli içeceklerde kullanılıyor.

E127 Zararları: Çocuklarda hiperaktiviteyi tetikliyor, Astım alerjisi yapabiliyor.

E129 - Allura red AC: Yapay kırmızı gıda renklendirici

Meyveli içecekler, çikolata ve konservede kullanılıyor.

E129 Zararları: Çocuklarda hiperaktiviteyi tetikliyor, Alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor.

E133 - Brilliant Blue FCF: Mavi gıda renklendirici

Sakız, meyveli içecekler ve çikolatada kullanılıyor.

E129 Zararları: Çocuklarda hiperaktiviteyi tetikliyor, Alerjik reaksiyonlara sebep olabiliyor.

Kaynak: Mynet

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.