Çocuğumuzu Ne Zaman Sünnet Ettirmeliyiz?

Yazın gelmesiyle sünnet etkinliklerinin sayısı artmaya başladı. Ancak sünnet için en uygun zamanın hangisi olduğu konusu hala ailelerin kafasını kurcalayan bir soru. Ailelerin bir kısmı hemen doğum sonrasında sünnet yaptırmayı tercih ederken; diğer bir kısmı da ilkokul dönemine kadar beklemek gerektiği kanısında. Peki sünnet için en ideal dönem hangisi? İşte bu noktada ailenin kararı devreye giriyor. Çünkü uzmanlara göre aslında sünnetin herhangi bir yaşta yapılmasına engel bir durum yok. Ancak burada çocukların ruhsal durumlarının göz önünde bulundurulması gerekiyor.

Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Latif Abbasoğlu, “Yenidoğan döneminde yapılan sünnet hızlı iyileşme sağlaması açısından avantajlı. Ancak bazı aileler çocukların sünnet geleneğini öğrenebilmeleri için bu sürecin farkında olmaları gerektiği fikrine sahip olabiliyorlar. Bu da yanlış bir bakış açısı değil. Ancak burada dikkat edilmesi gereken konu, 2-6 yaş arasında çocukların sünnetten psikolojik olarak daha olumsuz etkilenebileceği” diyor. Peki, ailelerin sünnet kararını verirken dikkat etmeleri gereken konular neler? Acıbadem Bakırköy Hastanesi Çocuk Cerrahisi Uzmanı Prof. Dr. Latif Abbasoğlu sünnetle ilgili merak edilen soruları yanıtladı.

  1. Çocuğumu sünnet ettirmek için hangi mevsimi seçmeliyim?

Prensip olarak sünnet için ideal bir mevsim bulunmuyor. Özellikle yenidoğan döneminde yapılan sünnette böyle bir mevsimden söz etmek mümkün değil. Ancak 6 yaşından büyük bir çocuktan söz ediliyorsa genellikle akranlarının da sünnet olduğu yaz dönemi tercih ediliyor. Prof. Dr. Latif Abbasoğlu, “Çocuklar etraflarında sünnet olacak diğer çocukları gördüklerinde bunun gerekli ve normal bir durum olduğuna daha kolay ikna oluyorlar. Bu sayede onlarla iletişim kurmak daha kolay oluyor” diyor.

  1. Yenidoğan sünnetini ne zaman yaptırmalıyım?

Prof. Dr. Latif Abbasoğlu, “Bebeğin doğduğu günü 0 kabul edersek, yenidoğan süresi 0-28 gün olarak kabul ediliyor. Eğer bir problem yoksa, doğumdan sonraki 1’inci gün itibariyle sünnet yapılabiliyor. Ancak bazen yenidoğan sarılığı ya da solunum sıkıntıları gibi nedenlerle beklenebiliyor. Bir problem yok ise 1-28 gün arasında sünnet uygun kabul ediliyor” diyor. Yeni doğan sünnetinin en önemli avantajı lokal anestezi ile yapılabilmesi ve dokuların daha hızlı iyileşebilmesi. 6 yaşından sona bir haftada iyileşen sünnet yarası, yeni doğan sünnetinde 2-3 günde iyileşiyor. Dolayısıyla yeni doğan sünnetlerinde bakım, aile açısından da daha kolay oluyor.

  1. İlk ayı geçirdiysem sünnet için hangi zamanı beklemeliyim?

Sünnet için sağlık açısından uygun bir zaman prensip olarak bulunmuyor. Ancak yenidoğan dönemi geçtiyse iki yaşına kadar yaptırılması, eğer bu süre geçilmiş ise altı yaşının beklenmesi faydalı. Bunun nedeninin psikolojik olduğunun altını çizen Prof. Dr. Latif Abbasoğlu, “Genellikle 2-6 yaş arasındaki çocuklarda sünneti önermiyoruz. Bunun nedeni çocukların bu dönemde olayları henüz tam olarak analiz edememeleri ve iletişim kurmanın zor olabilmesi. Bu yaş aralığında çocuklar sünnet sırasında kendilerine zarar verileceğini düşünebiliyor ve bu korku ilerde ‘kastrasyon’ yani hadım edilme travması yaşamalarına neden olabiliyor. Bu nedenle çocuk 2 yaşına kadar sünnet edilmediyse 6 yaşına kadar beklenmesi daha sağlıklı” diyor.

  1. Sünnet korkusuna kapılmaması için ne yapabilirim?

Eğer çocuğun sağlık nedenlerinden ötürü 2-6 yaş arasında sünnet ettirilmesi gerekiyorsa, ailenin işlemle ilgili söylediklerine dikkat etmesi önemli. Örneğin cümle aralarında “kesme” kelimesi değil, “fazla derinin alınması ya da kıvırılması” gibi kelimelerin kullanılması çocukların sünneti kafalarında büyütmelerini önleyebiliyor. Çünkü “kesme” kelimesi çocuklar için kendilerine zarar verileceği düşüncesini tetikleyebiliyor. Prof. Dr. Latif Abbasoğlu,  6 yaşından sonra yaptırılacak sünnet için ise, çocuğun aile tarafından önce psikolojik olarak hazırlanmasını ve apar topar bir etkinlik içine sokulmamasını öneriyor. Çocuğun kandırılmaması, doktorla bir anda karşılaştırılmaması, sünnetin anlatılması bu süreçte büyük önem taşıyor. Aksi halde yeterince hazırlanmayan çocukların doktora ve ailelerine güveni zedelenebiliyor ve ileride farklı konularda aileye kadar gidebilen güven sorunları görülebiliyor. Prof. Dr. Latif Abbasoğlu, “Sünnette iyi bir doktor, aile ve çocuk iletişimi şart. Doktorlar bunu genelde uyumlu ailelerle başarabiliyor ancak aileler çocuklara sünneti öncesinde uygun bir dille anlatmaları önemli” diyor.

  1. Sünneti mutlaka hastane ortamında mı yaptırmalıyım?

Yenidoğan sürecinde sünnet lokal anestezi, daha sonraki dönemde genel anestezi ile yapılmalıdır. Ancak sünnet bir ameliyat olduğu için, hangi dönemde yapılırsa yapılsın ameliyathane koşullarında ve steril şartlarda yapılması gerekmektedir.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.