Çizgi Filmde Kur'ân'a Hakaret!

İtfaiyeci Sam adlı çizgi filmin bir bölümü, karakterlerden birinin Kur'an-ı Kerim’den bir sayfanın üzerine bastığının fark edilmesi üzerine oluşan tepki nedeniyle yayından kaldırıldı.

İngiliz Channel 5 televizyonunda yayımlanan İtfaiyeci Sam adlı çizgi filmin, "Sorunlu Sular" başlıklı bölümünde, karakterlerden birinin Kur'an-ı Kerim’den bir sayfanın üzerine basarak düştüğü fark edildi. İlk kez 2014 yılının ekim ayında yayımlandığı anlaşılan bölümde, üzerine basılan sayfa havada süzülürken, kısa bir süre için Mülk Suresi’nin 13-26. ayetleri görülüyor.

Yayıncı şirket olayın Kur'an-ı Kerim'e hakaret olarak algılandığı sosyal medyada oluşan tepki üzerine ilgili bölümü yayından kaldırırken, yapımcı şirketler HIT Entertainment ve Hibbert Ralph Animation’ın konuyla ilgili soruşturma açmasını beklediğini açıkladı.

Britanya Müslüman Konseyi Genel Sekreter Yardımcısı Miqdad Versi de konuya tepki göstererek, "Yapımcıların bunun iyi bir fikir olduğunu düşünürken akıllarından ne geçtiğini anlamıyorum. Şaşkınım." değerlendirmesini yaptı.

TÜRKİYE'DE ÇEŞİTLİ ÇOCUK KANALLARINDA GÖSTERİLİYOR

HIT Entertainment’ın sahibi ABD merkezli oyuncak şirketi Mattel de konuyla ilgili bir açıklama yayımladı. Açıklamada, şunlar kaydedildi:

"İtfaiyeci Sam’in 9. sezonunun 7. bölümünde Kur'an-ı Kerim’den bir sayfanın gösterildiğine dikkatimiz çekildi. Sayfanın okunaksız bir metni göstermesi gerekiyordu, bu hatadan dolayı derin üzüntü içindeyiz. Neden olmuş olabileceği her türlü üzüntü ve incinme için samimiyetle özür diliyoruz. Bu hatadan sorumlu animasyon stüdyosuyla bir daha çalışmayacağız."

Bölümün dolaşımdan kalkması için derhal tedbir alınacağı belirtilen açıklamada, "İçerik üretim süreçlerimizi benzer bir hatanın bir daha asla yaşanmamasını temin edecek şekilde gözden geçiriyoruz." ifadesi kullanıldı.

İtfaiyeci Sam çizgi filminin fikir babası David Jones daha önce de İslamofobi ile suçlanmıştı. Jones, 2012 yılında Londra’nın Gatwick Havalimanı'nda peçeli bir kadının yüzünün güvenlik görevlileri tarafından niçin açılmadığını sormasıyla gündeme gelmişti. "Ben de yüzümü atkımla kapatsam ne olur merak ediyorum." diyen Jones, güvenlik görevlilerince bir süre alıkonulmuş, sözlerinin incitici olabileceğini kabul etmesi üzerine salıverilmişti.

İtfaiyeci Sam, Türkiye’de de çeşitli çocuk kanallarında gösteriliyor.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.