Boyalı Baklava Almayın!

Ramazan ile birlikte tatlı satışları hızlandı. Fırsatçı ise daha çok kâr için baklavanın tadını kaçırdı. Hileciler, maliyeti azaltmak için baklavada Antep fıstığı yerine bezelye, ceviz yerine yer fıstığı, baklava unu yerine ekmeklik un, tereyağ yerine de nebati yağ kullanarak, hem halkı kandırdı hem de sağlığımızla oynadı.

15-20 LİRAYA BAKLAVA OLAMAZ

Baklavayla ilgili bilinmesi gerekenleri anlatan ünlü baklavacı Faruk Güllüoğlu, 15-20 liraya baklava olamayacağını belirterek, fiyatı 35-40 liranın altında olan baklavanın alınmaması gerektiği uyarısında bulundu. 1 kilo baklavada sadece Urfa sade yağı ve Antep fıstığının maliyetinin 30 lira tuttuğunu anlatan Güllü, "Baklava yerine satılan ucuz ürünlere kanmayın. 1 kilo değil de yarım kilo alarak gerçek baklava yiyin" dedi.

Güllü, baklavanın ışıl ışıl olmasının taze olduğu anlamına gelmediğini vurgulayarak, şunları kaydetti: "Bakıldığı zaman hileli baklava kolay anlaşılmaz. Ancak yenildiğinde tadından anlaşılır. Kimileri tereyağ yerine margarin kullanıyor. Bezelye veya gıda boyaları kullanarak da Antep fıstığı görüntüsü veriyorlar. İyi baklava ağızda bıraktığı tattan ve midede bıraktığı etkiden anlaşılır."

GERÇEK BAKLAVA

* Her diliminin yüksekliği en az 35 mm olmalı.

* Altın sarısı olmalı.

* Üstü ve altı aynı renkte olmalı.

* İçindeki Antep fıstığı zümrüt, çimen yeşili olmalı.

* Boğazı yakmamalı, ağızda donmamalı.

HİLELİ BAKLAVA

* Antep fıstığı yerine bezelye,

* Ceviz yerine yer fıstığı,

* Baklava unu yerine ekmeklik un,

* Tereyağ yerine margarin veya nebati yağ kullanılır.

* Gıda boyası ile fıstık, ceviz görüntüsü elde edilir.

* Rengi koyudur.

* Fiyatı ucuzdur.

TADINA BAKMADAN ANLAMAK ÇOK ZOR

Hileli baklavayı anlamak için tatmak gerekir. Isırıldığında boğazı yakar, ağızda donar, şekerlenir ve serttir.

1 KİLO FISTIKLI BAKLAVA MALZEMESİ

200 gram Urfa sade yağ 200 gram Antep fıstığı 300 gram hamur 50 gram nişasta 250 gram şerbet

'ÇATAL BATIRILINCA BİR HIŞIRTI DUYULUR'

Baklava ve Tatlı Üreticileri Derneği (BAKTAD) Başkanı Mehmet Yıldırım, Ramazan'da baklava ve tatlı tüketiminin 2-3 kat arttığını kaydederek, talep artışı ile hilecilerin de ortaya çıktığını söyledi. Yıldırım, "İyi baklavanın rengi altın sarısına benzer, çatal batırıldığında bir hışırtı duyulur. Ağızda dağılır; damakta eşsiz bir tat bırakır" dedi.

Kaynak: Yeni Şafak

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.