Bitkiler Nasıl Büyür ve Gelişir?

İLİM

Bitkiler nasıl büyür ve gelişir? Bitkilerin faydaları ve zararları...

Bitkilerin büyümesi ve gelişimi...

BİTKİLER NASIL BÜYÜRLER?

Tohum toprağa düşer ve tohum kabuğu filizlenme için kök ve kök saçakları tarafından yeterince açılıncaya kadar nemle yumuşar. Bitkinin tepesi ısı ve ışığa doğru büyümeye başlar. Tohumdan yukarı doğru çıkan filiz toprağın üzerine çıkar, yapraklar görünür. Bitki büyüdükçe yaprakları, gövdesi, dalları hatta bazılarının çiçekleri olur.

Tohum çiçeğin içerisinde gelişimini tamamlar. Sonra tekrardan toprağa düşer. Toprakta filizlenmeden önce uyku halindedir. Bu şekilde yıllarca canlılıklarını yitirmeden yaşayabilir. Uygun koşullar tekrardan sağlanırsa yeniden filizlenir. Böylelikle çoğalmaya devam eder. Buna bitki yaşam döngüsü denir. (Not: Yazı editör tarafından derlenmiştir.)

Dışarıdan bakıldığında basit kahverengi bir örtü gibi görünen toprak, şüphesiz ki yaşamın en önemli kaynaklarındandır.  Basit bir maddeyi yaşamın kaynağı yapmak, ancak sonsuz hikmet ve kudret sahibi olan Hakîm-i Kadîr’e mahsustur.

BİTKİLERDE BÜYÜME VE GELİŞME NASIL OLUR?

Bir tohum toprağa düşüp de toprağın nemi ona tesir edince, büyüyüp gelişir ve bu gelişme neticesinde üst ve alt kısımları çatlar. Üst kısmından toprağın üzerinde yükselecek olan ağaç çıkarken, alt kısmından toprağın derinliklerine doğru yayılan kökler uzanır.

Bu, şaşırtıcı bir şeydir. Çünkü bu tohumun tabiatı tek, dışarıdan gelen tesirler de tek olduğu hâlde bir tarafından havaya yükselen bir madde, diğer tarafından ise toprağa giren bir madde çıkmaktadır. Tek bir tabiattan birbirine zıt iki şeyin doğması, hayret vericidir. Anlıyoruz ki bu, kesinlikle her işinde hikmet sahibi bir Yaratıcı’nın irâde ve idâresiyle olmaktadır.

Sonra bu tohumdan biten ağacın bir kısmı odun, bir kısmı yaprak olur. Bir kısmı ise başta çiçek olarak tebessüm eder, sonra meyve hâline gelir. Ayrıca bu meyvede, çeşitli tabiatlara sahip insan vücûduna faydalı birtakım maddeler meydana gelmektedir.

Yine tek bir meyvede muhtelif husûsiyetler mevcuttur. Meselâ, üzüm ile çekirdeği soğuk ve kuru iken, etli kısmı ile suyu sıcak ve yaştır. Aynı tesirlere mâruz kaldığı hâlde tek bir tohumdan muhtelif husûsiyetlerde gıdâların meydana gelmesi, mutlakâ son derece güçlü ve hikmet sahibi bir varlığın tedbîridir.

BİTKİLERİN FAYDALARI VE ZARARLARI

Ayrıca Allah Teâlâ, insanoğlunun nice hastalıklarının devâsı için bitkileri tabiî bir eczâne kılmıştır. Kimi bitkiler şifâdır, gıdâdır; vücûda kuvvet verir. Kimisi diriltir, kimisi ise zehirlidir, öldürür. Bir bitki yenildiğinde başka bir maddeye inkılâb eder. Bir bitki kanı tasfiye eder. Bir bitki neşe ve canlılık verir, diğer biriyse sakinleştirip uyutur…

Ayrıca bitkiler vâsıtasıyla su ile karbonik asitten şeker ve odunun vücûda getirilip mahlûkâtın teneffüs etmesi için oksijenin serbest bırakılması, ne kadar dikkate değer hâdiselerdir.

Hâsılı, yerden biten hiçbir yaprak ve hiçbir saman çöpü yoktur ki onda beşer için birçok fayda bulunmasın! Öyle ki insanoğlu, bu faydaların künhüne vâkıf olmaya bile güç yetiremez.

Kaynak: Osman Nûri Topbaş, Tefekkür, Erkam Yayınları