Bir Nar Bir Pınar

Şebnem Dergisi Yazarı, Ayşenur Vural, derginin Mayıs sayısında, Rubailerle taçlandırdığı ibretlik bir hikaye kaleme alıyor.

 

“Kuşlar kafesten, kafes kuşlardan kurtulmuş!

Ey kuş, nerelisin ki böyle hoş bir hâldesin

İnleyişinden bekâ kokusu geliyor

(Hep) bu perdede inle ki, hoş bir inleyişin var.”

(Mevlânâ, 1954. Rubâî)

Üç-beş kuşun kederle uçtuğunu görmedi benim gözüm… Sürüler hâlinde kuşun kanadında hiç bir keder olmaksızın umutla bahara, hep bahara doğru uçtuğunu gördü. Ülkeler, topraklar aşıp uzak beldelerde dinlenseler de kuş, yine aynı kuş olarak kaldı. Tüylerini döktüler ağaç diplerine, kanatlarını ölgün bir pınar başı kılamadı hiçbir yorgunluk.

Kelimeleri aramıza inci ve mercan gibi; ipek, tül, atlas gibi seren Nebî’miz -sallâllâhu aleyhi ve sellem- bir masal anlatır gibi “nar” ve “pınar” dedi günün birinde…

Yedi denizin ortasındaki, küçücük bir adada bir pınar varmış, bir nar ağacı, bir de sâlih bir adam. Allah ona her gün bir nar bitirirmiş ağaçta… Sâlih de o narı yer, suyu içer ve sürekli ibadet edermiş... 60 yıl böyle geçmiş. Nar ağacının altında, pınarın başında ve huzûrda...

Yaşanabilirmiş ekmeksiz, meyvesiz, sebzesiz, etsiz... Hiçbir vitamin eksikliği veya insan eksikliği duyulmazmış... Yarım asır geçse bile...

Sonra emr-i Hak vâkî olmuş. Rabbi sormuş, sâlih zâta:

“-Seni adâletimle (ibadetinle) mi değerlendireyim, rahmetimle mi?!” diye…

Sâlih zât, o an bir körlük hissetmiş ciğerinde... Bir acı tat dilinde. “Amelimle değerlendir!” demiş, “Çünkü az-buz bir şey yaşamadım bence.”

Bütün fizik, kimya, coğrafya, iklimbilim arka plan önüne serilivermiş adamın… Yedi denizin ortasında, bir nar ağacı dibinde, bir pınar ile onu 60 yıl yaşatan keremi görmüş nihayet. Yazık ki, 60 yıl boyunca perdelerin ardında kalmış bu idrâk...

Nar ağacı küsmüş, pınar kurumuş. Ada içine doğru gömülmüş, yedi deniz ağlamış.

Ben bir kuşun tek başına göç yollarının aksine aksine uçtuğunu gördüm. Ne tuhaftı hâli!.. Gözü yerin dibindeki suları görüyordu da otların altına gizlenmiş tuzakları göremiyordu.

Ne tuhaf ki, nice kuş dilini bilen Hazret-i Süleyman -aleyhisselâm-’ın hemdemi karga idi. Durmuş, Hüdhüd’ü şikâyet ederdi Hazret-i Süleyman’a. ..

Yalan söylüyor, gizli suları bilirim diye! Ya niçin görmez tuzağı?

Kader deyip boyun büktü kuş:

“-Kalbimin sahibidir gözümü bağlayan, sen beni kargalara değişme yine de...”

Kuvvetli bir rüzgâr esip geldi, durdu divanda. Saçlarına dolandı, eteklerini öptü şâhın.

Rüzgârı parmaklarına dolayıp emretti Süleyman -aleyhisselâm-:

“-Söyle haberlerini…”

Vızıldadı sivrisinek:

“-Dâvâcıyım ben ondan efendim!..”

İki mühreli, tezhibli kâğıt çekip iki rubâî yazdım sultanın huzurunda...

Bir dere kenarı, bir söğüt gölgesi, suyla akıp gelen narlar, zerdaliler...

Ellerimin altında lezzetin köpük köpük coşkusu... Neşenin titreyen sağrısı...

“Ya Rab, iki âlemden de ihtiyaçsız kıl beni

Fakr tâcı ile onurlandır beni,

Sohbet içinde sırrın mahremi eyle beni,

Sana ulaşmayan yoldan geri çevir beni...” (Mevlânâ, 1688. Rubâî)

Şartların hiç elvermediğinden şikâyet edip duran kadına bir testi dolusu altın ve Dicle’nin bilgisi lûtfedildi böylece…

* Rubâîler de öyküler de Mevlânâ’nındır.

Kaynak: Ayşenur Vural / Şebnem Dergisi, sayı: 123

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.