Bayramlar O Zaman Bayram!

Yüzakı Dergisi, Temmuz sayısında İslâm’ın güler yüzünü; imkânlarımızı muhtaçlarla, sevincimizi muzdariplerle, gönlümüzü gariplerle paylaşarak "Yaşamak ve Yaşatmak" başlığıyla çıktı.

Dünya buhranlar içinde. İslâm dünyası ateşler, figanlar içinde. Ülkemizde de belirsizlikler hâkim...

Çehreler abus, suratlar asık. Muhtaçlar mahzun, muzdaripler perişan, garipler suskun. Akan sadece gözyaşı değil, kanlı gözyaşı...

«Çare İslâm’da...» Bir zamanların duvarlara, araba camlarına yapıştırılan cümlesiydi. O çareyi çaresizliğe mahkûm etmek için, abus çehreler, gaddar suratlar kim bilir hangi gizli plânlarla devreye girdi ve İslâm’ı kelle kesen, bomba patlatan, sert, acımasız tiplemeye sokmaya çalışmakta.

İslâm elbette çare. Fakat o doğru temsil edilmiyorsa ne çare!

İslâm; onu getiren Kâinâtın Fahr-i Ebedîsi’nin hayatındaki zarâfetle, titizlikle, takvâ ile ihsan ile yaşanıp yaşatılmazsa ne çare!

Hele gerçek çareyi boğmak için, kasten abus suratlar piyasaya sürülüyorsa, ne çare! Bu sebeple asıl gaye, esas çare; «İslâm’ın Güler Yüzünü Yaşamak ve Yaşatmak»

Nasıl?

İmkânlarımızı Muhtaçlarla, Sevincimizi Muzdariplerle, Gönlümüzü Gariplerle Paylaşarak...

Biz kendi dünyamızda İslâm’ın güler yüzünü yaşayıp yaşattıkça; halka halka saracak toplumumuzu, İslâm dünyasını ve dünyayı. Dün nasıl olduysa yarın da usûl aynı. Ahmed Yesevîlerin, Yûnus Emrelerin, Mevlânâların, Akşemseddinlerin, Aziz Mahmud Hüdâyîlerin, Rabbânîlerin, Bağdâdîlerin usûlü hep bu:

«İslâm’ın Güler Yüzünü Yaşamak ve Yaşatmak»

Onlar da nice kargaşalar, istîlâlar, tefrikalar, sıkıntılar, ızdıraplar içinde; imkânlarını, sevinçlerini, gönüllerini paylaşarak toplumun nabzını canlandırdılar; moralleri düzelttiler; toplumda sevgiyi, saygıyı, emniyeti, sıhhati tesis ettiler.

Bayram o zaman bayram.

Muhtaçların, muzdariplerin, gariplerin yüzü gülmeden, müslümana bayram yok.

Genel Yayın Yönetmenimiz M. Ali EŞMELİ; kendini şehid edenlere dahî, duâlı dili, mütebessim çehresiyle İslâm’ın güler yüzünü sergileyen Habîb-i Neccar’ın tavrını çare olarak gösterdi. Mesai ve vitrin müslümanı olmaktan sakındırdı.

Muhterem Osman Nûri TOPBAŞ Hocaefendi; «Kardeşliğin Mes’ûliyeti ve Gerçek Bayram» başlıklı yazısında, Ramazân-ı şerif ve bayramların, kulluk vazifesini ve kardeşlik hukukunu hakkıyla îfâ için gerekli heyecanı tazelemesi noktasında mühim hatırlatmalarda bulundu.

Hazret-i Mevlânâ’nın Gönül Deryâsında Sır ve Hikmet İncileri’nde ise, «İbâdetlerin Özü» yani; namaz, oruç, zekât ve hac gibi ibâdetlerin mânâsı, derûnu ve bâtınını yaşamaya dair Hak dostlarından hakikat parıltılarını kaleme aldı.

Dosyamızda modern insanın yalnızlığı, modernleşme, ferdiyetçilik, kapitalizm ve teknolojinin bundaki tesiri ve buna karşı koyabilmek için neler yapılabileceği mevzuları yazarlarımızca ele alındı.

Güler yüzlü dînimizin, bizleri içtimâileştirmek, sosyalleştirmek, mütebessim bir cemiyet ve gönül insanı hâline getirebilmek adına ikazlarını, telkinlerini, usûllerini kaleme aldılar.

Birlik ve beraberliğin; birbirimize muhabbet, hürmet, tahammül, sabır gibi duygularla yaklaşabilmenin önemi hatırlatıldı.

Geçmişten bugüne ziyana uğrayan âdâb-ı muâşeret ve incelikler ele alındı.

İsraf noktasında fert ve toplum olarak düşülen maddî-mânevî hatalara dikkat çekildi.

İçinden geçtiğimiz kutlu zamanlar gibi; gençliğin, dinçliğin, sıhhatin de -elimizden kayıp gitmeden- kıymetini bilmemiz gerektiği vurgulandı.

Fertleri birbirine kaynaştırarak, yığınları cemiyet, kalabalıkları millet, kavimleri ümmet hâline getirecek, kimseyi kimsesiz bırakmayacak teşkilâtlanmaların dünü, Ahîlik teşkilâtı ve kurucusu Ahî Evran güzel bir misal olarak dosyamızda yer aldı.

Şiirler... Bayram sevincini, yalnızların dertlerini, yarınlara dair kaygı ve ümitleri dile getiren mısralar...

Bayramımız mübârek olsun. Nasıl mı? İmkânlarımızı Muhtaçlarla, Sevincimizi Muzdariplerle, Gönlümüzü Gariplerle Paylaşarak...

Ayrıntılı Bilgi: www.yuzaki.com

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.