Aynı Evde ve Tezgahta Bir Ömür

Aydın'ın Germencik ilçesinde 80 yıla ulaşan ömürlerinin 60 yılını birlikte geçiren Fidan ve Veli İnce çifti, ilerleyen yaşlarına rağmen pazarlarda tezgah açıp çalışmalarıyla gençlere örnek oluyor.

Aydın'ın Germencik ilçesinde 80 yıla ulaşan ömürlerinde, yarım asırdan fazla süredir aynı hayatı ve işi paylaşan paylaşan Fidan ve Veli İnce çifti, birbirlerine olan sevgileri ve ilerleyen yaşlarına rağmen çalışma azimleriyle dikkat çekiyor.

Germencik'te kurulan pazarda yükselen sesler arasında, 80 yaşındaki Fidan ve 81 yaşındaki Veli İnce, tezgah başındaki neşeli, birbirlerine olan sevgilerini ortaya koyan tavırlarıyla ilgi topluyor.

İnce çifti, 60 yıldır aynı hayatı paylaştıklarını, 50 yıldır da birlikte pazarcılık yaptıklarını belirtti.

Haftanın 5 günü Söke, Kuşadası ve Germencik ilçelerindeki pazarlarda tezgah açtıklarını anlatan Veli İnce, eşiyle aslen Konyalı olduklarını, 1956 yılında kiraladıkları tarlalarda çalıştıkları sırada, eşiyle tanışmak için çok çaba harcadığını ve bir gün eşinin babasının bozulan traktörünü tamir ederek hem babası hem de eşiyle tanışma fırsat bularak, aynı yıl nişan ve düğün yaparak evlendiklerini söyledi.

Evlilikten sonra Germencik ilçesine yerleştiklerini ve birkaç yıl tarlalarda çalıştıktan sonra eşinin de arzusuyla pazarcılık yapmaya başladıklarını anlatan İnce, o gün bugündür birlikte hem aynı evi hem aynı işi paylaştıklarını ifade etti.

İnce, çalışmanın kendilerini dinç tuttuğunu belirterek, "Ben 81 yaşındayım ama kendimi hep 40 yaşında gibi görüyorum. Sabah, ezan okunmadan kalkarız. Ezan okunduktan sonra namazımızı kılıp yemeğimizi yer çıkarız. Söke, Kuşadası ve Germencik'te pazarlarda çalışıyoruz. Pazar ve Pazartesi çalışmıyoruz. Bugünlerde dinleniyoruz. Allah'a şükür hiçbir rahatsızlığımız yok ama sadece sağ kolum çolak. Böylelikle geçinip gidiyoruz." diye konuştu.

"HER ANIMIZ BİRLİKTE"

Eşiyle her anlarının birlikte geçtiğini anlatan İnce, şunları söyledi:

"Ben onu çok seviyorum. O benim her şeyim, hayatımın göz bebeği. Arada kavga ediyoruz. Kavga ettiğimiz zaman da çok tatlı oluyoruz. Evdeki yemekleri de beraber yapıyoruz. Böyle yaşamaya ve çalışmaya ömrümün sonuna kadar da devam edeceğim. Mecburuz böyle çalışmaya. 120 yaşına kadar da böyle çalışacağıma inanıyorum. Aşkım hiç bitmedi, bitmeyecek de. Mezarlarımızın arasını bile 1 metreden fazla aralıkta olmaması gerektiği üzerine çocuklarıma vasiyet bıraktım. Ölürsek bile yan yana olacağız."

Fidan İnce de eşiyle aralarındaki bağı, "Sevgimiz de bir, hayatımız da bir, işimiz de bir, yemeğimiz de bir. Ne ben onsuz ne de o bensiz yer." sözleriyle ifade etti.

Eşinin, hayatındaki her şey olduğunu dile getiren Fidan İnce, "Gözümün nuru, dizimin feridir o benim. Kolunun çolak olduğunu biliyordum, ben her şeye rağmen sevdim ve evlendim. Çok mutluyuz, şeker gibiyiz. Her anımız birlikte geçiyor. Onunla hiç ayrı bir zamanımız olmadı. Sadece geçen yıl umreye gittim ve 24 gün ayrı kaldık. O zaman çok özlemiştim onu. Zaten ben ona sevgimden dolayı bazen 'Çiçek Abbas' derim."

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.