Asla Tüketmemeniz Gereken 10 Gıda

Kadınların da iş hayatına atılıp evin yükünü paylaşmasıyla birlikte akşam yemeklerinde genellikle işlenmiş hazır gıdalar hazırlanır oldu. Ancak bu gıdaların sıklıkla tüketilmesi çok ciddi sıhhat sorunlarına yol açabilir.

Kaçınmanız gereken en kötü işlenmiş 10 besin...

1- KIZARMIŞ PATATES

Çok az kişi kızarmış patatesin en küçük porsiyonunda bile çok fazla kalori olduğunu biliyor. Yüksek kalorisinin yanı sıra vücudunuz için çok az besleyici değere sahip. Sık sık kızarmış patates yemek obeziteye ve kan şekerinizin yükselmesine sebep olabilir.

2- GAZLI İÇECEKLER

Şekersiz bile olsa gazlı içecekler oldukça sağlıksızdır. Diyet içeceklerde sıfır kalori vardır, ancak yapay tatlandırıcı kullanılıyor. Bu da normal şekerden daha zararlıdır. Sağlığınızı düşünüyorsanız çok fazla gazlı içecek tüketmeyin.

3- BEYAZ PİRİNÇ

Pilavlarınızda, dolmalarınızda her zaman kullandığınız beyaz pirincin bugüne kadar sıhhatli olduğunu düşünüyordunuz değil mi? Birçok insan beyaz pirincin işlenmiş gıda olduğunu bilmiyor. Pişirmesi kolay ve fiyatı da ucuz olduğu için akşam yemeklerinin neredeyse vazgeçilmezidir. Diğer işlenmiş gıdalar gibi beyaz pirinç de karın doyurmasına rağmen besleyici değeri fazla sayılmaz.

4- ŞEKERLİ TAHILLAR

Ülkemizde de özellikle son yıllarda popülaritesi artan kahvaltılarda yenilen tahıl gevreklerinin çoğunda fazladan şeker ile koruyucu bulunurken lif çok azdır. Yine de kahvaltılık gevrek almak istiyorsanız daha az şeker olanını ve içinde bol miktarda lif bulunanı tercih edin.

5- TRANS YAĞ İÇEREN MARGARİN

Tereyağının alternatifi olan margarin mutfakların vazgeçilmezlerinden biridir. Ancak sıhhatiniz için bu margarinden uzak durmalısınız. Çünkü margarinin içinde bol miktarda trans yağ bulunur. Ayrıca uzun süre yoğun kullanımda ciddi sıhhat sorunlarına yol açabilir.

6- İŞLENMİŞ ET

İşlenmiş ette bol miktarda koruyucu bulunur. İşlenmiş et yerine organik olanı tercih edin. Organik et daha pahalı olabilir, ancak ilerleyen yıllarda karşınıza çıkacak olan hastane faturaları çok daha yüksek olacaktır.

7- HARMANLANMIŞ KAHVE

Son dönemde popülerliği iyice artan kahve dükkanlarından aldığınız ve krema eklenmemiş harmanlanmış kahve yaklaşık olarak 300 kaloridir. Sıhhatli bir hayat sürmek istiyorsanız bu tür kahvelerden uzak durun. Bunların yerine siyah kahve çekirdeklerinden yapılan normal kahveyi tercih edin. Siyah kahvenin ise sadece 5 kalorisi var. Güne kahve ile başlamayı seviyorsanız bunları tercih edin.

8- PATATES CİPSİ

Özellikle çocuklar olmak üzere pek çok kişi atıştırmalık olarak patates cipsi yemeyi sever. Ancak patates cipsinin sıhhatimizi olumsuz etkilediğini kimse düşünmez. Patates cipslerinde bol miktarda koruyucu, tuz ve kalori bulunurken besin değeri ise hiç yoktur.

9- SOSİS

Hazırlaması ve pişirmesi en kolay olan gıdalardan biridir sosis. Ancak diğer işlenmiş gıdalar gibi yüksek oranda koruyucu maddeler, trans yağ ve tuz içerdiğinden sıhhatiniz için zararlıdır.

10- TAVUK NUGGET

Oldukça lezzetli, ağız sulandıran tavuk butları sıhhatiniz için pek yararlı değildir. Tavuk eti yemek istiyorsanız ızgarada derisiz tavuk göğsü ya da tavuk şeritlerini tercih etmelisiniz. Çünkü hazır aldığınız bu tavuk butlarında yüksek oranda koruyucu, yağ, tuz bulunuyor.

Kaynak: TRT Haber

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.