'arakanlı Müslümanlara Karşı Saldırılar Organize ve Sistematik'

BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği, Arakan'da Müslümanlara karşı yürütülen "vahşi" saldırıların "organize, sistematik ve koordineli" bir şekilde yapıldığını duyurdu.

Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Yüksek Komiserliği (OHCHR), Myanmar'ın Arakan eyaletinde Müslümanlara karşı yürütülen "vahşi" saldırıların "çok iyi organize edilmiş, sistematik ve koordineli" şekilde yapıldığını bildirdi.

OHCHR Ofisi'nden bir misyonun 14-24 Eylül tarihlerinde Bangladeş'in Cox's Bazar kentindeki sığınmacı kamplarında bulunan 65 Arakanlı Müslümanla yaptığı mülakatlara dayandırılarak hazırlanan rapor açıklandı.

Raporda, Myanmar güvenlik güçlerinin Müslümanları sadece Myanmar dışına çıkarmak için niyetlenmediği ayrıca evlerine geri dönmelerini engellemek amacıyla saldırılar düzenlendiği vurgulandı.

Arakan eyaletinde ordu ve fanatik Budistlerin saldırılarından kaçarak Bangladeş'e sığınan 520 bin civarındaki Arakanlı Müslümanlara yönelik saldırıların stratejilerinden birinin de Müslüman halka "fiziksel, duygusal ve psikolojik" travma yaşatmak olduğunun altı çizilen raporda, "temizleme operasyonlarının" bilinenin aksine 25 Ağustos'tan önce başladığına işaret edildi.

Raporda, Müslümanlara karşı yürütülen "vahşi" saldırıların "çok iyi organize edilmiş, sistematik ve koordineli" bir şekilde yapıldığına dikkat çekildi. Ayrıca, Arakan'ın demografik yapısının değiştirilmek istendiği, öğretmenlerin, kültürel ve dini liderlerin hedef alındığı kaydedildi.

"CAMİLER VE KUR'AN-I KERİM HEDEF ALINDI"

Birleşmiş Milletler (BM), Cenevre Ofisi'nde rapora ilişkin basın toplantısı düzenleyen OHCHR Myanmar Misyonu Başkanı Thomas Hunecke, 9 gün boyunca kamplardaki insani drama şahit olduklarına dikkati çekerek, "Daha önce hayatımda böyle bir şeyi hiç görmedim." dedi.

Hunecke, Myanmar güvenlik güçlerinin köylere gelerek Müslüman halka önce anons yapıp sonra saldırdığını, güvenlik güçlerinin ardından da yerli fanatik Budistlerin köylere girerek Müslümanların evlerini tek tek yaktıklarını anlattı.

Bölgeye erişim izinleri olmadığı için öldürülen Arakanlı sayısı hakkında tam bilgi sahibi olmadıklarını dile getiren Hunecke, görüştükleri sığınmacıların kendilerine köylerde toplu katliamlar yapıldığını aktardıklarını söyledi.

AA muhabirinin, "Bu saldırıların temelinde ne yatıyor? Arakanlılara dini veya etnik, hangi nedenlerden dolayı saldırıyorlar?" sorusuna Hunecke, görüştükleri sığınmacıların kendilerine "Myanmar hükümeti bize, 'siz Myanmar'a ait değilsiniz. Siz Bengalisiniz' diyordu." şeklinde ifadelerde bulunduğunu kaydetti.

Aynı soru üzerine söz alan OHCHR Myanmar Misyonu Üyesi Karin Friedrich ise "Benim görüştüğüm kişiler de dini nedenlerden dolayı hedef alındıklarını söyledi. Bazı beyanlarda, camilerin hedef alınarak yakıldığı, kutsal kitap Kur'an-ı Kerim'e saygısızlık yapıldığı ifade edildi." şeklinde konuştu.

OHCHR Asya ve Pasifik Şefi Jyoti Sanghera da Myanmar Dışişleri Bakanı ve Devlet Başkanlığından Sorumlu Devlet Bakanı Aung San Suu Çi'ye çağrıda bulunarak, Arakan'daki ordu güçlerinin işlediği şiddetin "derhal" durdurulmasını istedi.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.