Altınoluk Dergisinin Nisan 2019 Sayısı Çıktı

Altınoluk dergisinin 398. sayısı çıktı. Altınoluk dergisinin Nisan 2019 sayısının konusu; “Kur’an’ı Kalplerimizin Baharı Eyle Allahım” oldu.

Altınoluk dergisinin Nisan 2019 sayısının sunuşu şu şekilde;

İLK EMİR “OKU”

İlk emir “oku” idi. Muhtemelen son emir de “oku” olacak. Önümüze bir kitap konacak ve şöyle bir hitap gelecek: “Oku şimdi kitabını! Bugün hesap görücü olarak kendi nefsin yeter!” Bir ömür boyu yazmakla meşgul olduğumuz o kitaba bakacak ve onun küçük, büyük hiçbir teferruatı atlamadığını hayretle müşahede edeceğiz. O gün biz bize yeteceğiz, delil de bizzat kendi yazdığımız kitap olacak.

Hayatımız, iki “oku” emri arasında geçen bir yazma sürecidir. Hepimiz yazarlık yapıyoruz. Buna bir tür dikte süreci de diyebiliriz. Her gün önümüze açılan beyaz sayfaya mütemadiyen bir şeyler düşüyor. Mesele, okumanın da yazmanın da hakkını vermektir. Hak’la ve hakkıyla okursak, ne yazacağımızı biliriz. Ne yazacağımızı bilirsek hayatımız bir mektebe dönüşür. Orada okuma, yazma ve bittabi yaşama; Allah’ın rızası, insanların memnuniyeti ve kendi itminanımızın hem-ahenk olduğu bir kıvam kazanır.

“BİR KALBİMİZ VAR, ÖNEMSEYELİM”

Altınoluk, yayın hayatına bir gönül çağrısı olarak başladı. 33 sene boyunca hayra, iyiliğe ve güzelliğe çağırdı. Allah ve Rasûlü ’nün dirilten çağrısı ile kalpleri buluşturmaya çalıştı. “Bir kalbimiz var, önemseyelim” teklifi yaptı. “Bir derdimiz var, ne yapıp edip Müslüman olarak ölmemiz lazım” dedi. Sözün, üslubun ve ifadenin güzelini tercih etti. Birledi, bütünleştirdi; bölmedi, ötekileştirmedi. Gündemleri, ilaveleri ve hediye kitapları ile bir mektep oldu. Bu güzel mektebe devam eden hemen herkes bildi ve tecrübe etti ki en mühim iş okur-yazarı olduğu hayat kitabına güzel satırlar düşürmektir.

NE BEREKET!

Bugün şerefli bir geçmişten heyecan verici bir geleceğe doğru aynı heyecan, dirilik ve aşkla yürüyoruz. Seferimiz tam 400 ayı bulmuş. Ne bereket, hamdolsun. Kalbimizle yürüdüğümüz için mi acaba? Kalplere doğru yürüdüğümüz için mi acaba? Bizi kalpleriyle tarttığını bildiğimiz kıymetli okuyucularımızın nazarı, duası ve himmeti ile mi acaba? Sebep her ne ise sadece şükür vesilesidir. Bize düşen bu seferin ahengini bozmamak ve nazarımızı ruhumuzun ufkundaki o yüce gâyeden bir an bile ayırmamaktır. O gâye Allah’a yakışır bir kul ve Habîb-i Edibine layık ümmet olmaktır. Rabbimiz muvaffak eylesin.

“RABBİMİZ KUR’ÂN’I KALBİMİZİN BAHARI EYLESİN”

Üç aylarımız mübarek olsun. Rabbimizden Ramazan’a hazır olarak erişebilmeyi dileriz. Hazırlığın en mühim bahsi şüphesiz Kur’ân ile ülfet olmalıdır. Baharın güzelliği her tarafı sarıp bürüyorken biz de Kur’ân’ın kalbimizin baharı olmasını istiyoruz. Kapaktan verdiğimiz duamız tam da bunun içindir ve aslında Nebî duasıdır. En güzel insan Peygamberimizin -sallallahu aleyhi ve sellem- buyurduğu gibi Rabbimiz Kur’ân’ı kalbimizin baharı eylesin. İdrak edeceğimiz Miraç ve Berat kandillerimizin de hayırlara vesile olmasını niyaz ederiz. Bir sonraki sayımızda görüşmek temennisiyle hepinizi Allah’a emanet ediyoruz.

Kaynak: Lütfi Arslan, Altınoluk Dergisi, Sayı: 398

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.