Allah’ın Subuti Sıfatları Nelerdir?

Allâh’ın zâtında olup yarattığı canlılara da bir kısmını verdiği sıfatlardır. Allâh’ın subuti sıfatları, zâtî sıfatları gibi ezelîdir, yok olmayacaktır. Fakat diğer canlılarda sınırlı bulunan bu sıfatlar fânîdir, yok olacaktır.

Allâh’ın subûtî sıfatları, sekiz tanedir:

1- HAYAT

Diri olmak Allah -celle celâlühü- kendine has bir hayat sı- fatı ile vasıflanmıştır. Allah -celle celâlühü- sonu olmayan bir hayat sahibidir. Fakat diğer canlıların diriliği sınırlıdır. “Allah -celle celâlühü- Hay’dır (devamlı diridir), Kayyum’dur (devamlı vardır).” (el-Bakara, 255)

2- İLİM

Bilmek Allah -celle celâlühü- her şeyi bilir, her şeyden ha- berdardır. O’nun bilgisi dışında bir yaprak dahî kıpırdamaz. O’nun bilmesi, yarattığı varlıkların bilmesi gibi sınırlı ve basit olmayıp bütün kâinatı kuşatıcı- dır. Şüphesiz ki Allah -celle celâlühü- her şeyi bilir ve hiçbir varlık kendi hareketini, kendi düşüncesini O’ndan saklayamaz. “Bilmez mi O yaratan ki, her şeyi görüp bilmektedir ve her şeyden haberdardır.” (el-Mülk, 14)

3- SEMÎ

İşitmek demektir. Allâh’ın işitmesi, yaratılanların işitmesi gibi sınırlı değildir. O, her şeyi işitir, O’nun işitemeyeceği hiçbir şey “Mu- hakkak ki Allah her şeyi işitir.” (el-Hâc, 75)

4- BASAR

Görmek Allah -celle celâlühü-’nün görme sıfatı da yarattığı varlıkların görmesi gibi sınırlı değildir. O, her şeyi sınırsız olan basar sıfatı ile görür O’nun göremeyeceği hiçbir şey yoktur. “Allah’tan korkun ve bilin ki, şüphesiz Allah -celle celâlühü-, bütün yaptıklarınızı görür.”(el-Bakara, 233)

5- İRADE

Dilemek Allah -celle celâlühü- dilediği ve istediği her şeyi yapar. Kâinatta olan her şey, O’nun dilemesi ile olmuş ve olacaktır. O’nun iste- yip de yapamayacağı hiçbir şey yoktur. “Allah -celle celâlühü- bir şeyi dilediği zaman ona “Ol!” der, o da hemen olur.”(Yasin, 82)

6- KUDRET

Gücü yetmek Allâh’ın gücü her şeye yeter, gücü- nün sınırı ve yetmeyeceği hiçbir şey yoktur. Allah -celle celâlühü- her şeyi yarat- maya, yok etmeye gücü yeten tek varlıktır. Kâinattaki bu muhteşem nizam, O’nun sınırsız güç ve kuvvet sahibi olduğunun açık bir delilidir. “Allah -celle celâlühü- çok güçlüdür, çok üstündür.” (el-Ahzab, 25)

7- KELÂM

Konuşmak Allâh’ın konuşması, bizim konuşmamız gibi değildir. Zira bizim konuşmamız için ağız, dil, ses gibi vasıtalara ihtiyacı- mız vardır ve bizim konuşmamızın başı ve sonu vardır. Fakat Allah -celle celâlü- hü- bunların hiçbirine ihtiyaç duymadan, sonu olmayan kelam sıfatı ile şânına layık bir şekilde, dilediği ile konuşur. Meselâ Kur’ân-ı Kerîm, Allâh’ın bir kelâ- mıdır. “O rasûllerden bazıları var ki, Allah -celle celâlühü- onlarla konuştu.” (el-Bakara 253)

8- TEKVÎN

Var etmek, icat etmek Allah -celle celâlühü- yaratıcıdır, yoktan var edendir. “Yerleri, gökleri ve içindekileri, kısaca kâinatta bulu- nan her şeyi yoktan var eden O’dur.” (el-En’âm, 102)

İslam ve İhsan

ALLAH’IN ZATİ SIFATLARI VE ANLAMLARI

Allah’ın Zati Sıfatları ve Anlamları

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.