"abur Cubur Yemiyoruz, Sağlıklı Atıştırıyoruz"

Türk Pediatri Kurumu (TPK), çocuklarda obeziteyle mücadele için "Abur Cubur Yemiyorum, Sağlıklı Atıştırıyorum Kampanyası" başlattı.

TPK Başkanı, İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fügen Çullu Çokuğraş, kampanyanın tanıtımı dolayısıyla Ortaköy'deki Feriye Lokantası'nda düzenlenen toplantıda, ebeveynleri çocukları için sağlıklı atıştırmalık seçimine yönlendirmeyi hedeflediklerini söyledi.

Toplumun temelini oluşturan çocukların "abur cubur" olarak tanımlanan, aşırı tüketimi tavsiye edilmeyen gıdaları, kontrolsüzce ve bilinçsizce tükettiklerini belirten Çokuğraş, çocukların abur cubur ısrarının olumsuz beslenmeye neden olduğunu vurguladı.

Bu konuda, anne ve çocuk arasındaki çatışmayı önleyecek ve tarafları mutlu edecek alternatifler seçmenin mümkün olabileceğini anlatmaya karar verdiklerini ifade eden Çokuğraş, şöyle devam etti:

SAĞLIKLI ATIŞTIRMA BİLİNCİ AŞILANMALI

"Kontrolsüz ve bilinçsiz abur cubur tüketimiyle oluşan olumsuz beslenme alışkanlıklarıyla mücadele etmeyi, tüm ebeveynleri çocukları için yapacakları atıştırmalık seçimlerinde sağlıklı tercihlere yönlendirebilmeyi hedefliyoruz. Kalıcı bir alışkanlık değişimi yaratmak istiyorsak, yasaklayan değil, yol gösteren olmalıyız. Hangi atıştırmalıkların seçileceği, hangi sıklıkta tüketileceği gibi uygulanabilir öneriler geliştirdik."

Çokuğraş, çalışmalarında Washington Üniversitesi Halk Sağlığı Beslenme ve Obezite Araştırma Merkezi Direktörü Prof. Adam Drewnowski'nin boş-dolu kalori teorisini dayanak aldıklarını ve sağlıklı atıştırmalıkları belirlerken piyasada satılan 100'den fazla paketli atıştırmalığı analiz ettirerek teoriye göre sınıflandırdıklarını aktardı.

KALORİ FAZLA TÜKETMEYİN

TPK Yönetim Kurulu Üyesi, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Raşit Vural Yağcı da atıştırmalıkların boş-dolu kalori değerlerine göre besin yoğunluğu endeksini çıkardıklarını, 3 yaşından itibaren çocukların haftada yediği 100 ara öğünün yaklaşık yüzde 25'inin abur cubur denilebilecek kalorisi yüksek, besleyiciliği düşük gıdalar olduğunu tespit ettiklerini söyledi.

ŞEKER VE TUZDAN UZAK DURUN

Ara öğünler için ideal kalori miktarının ara öğün başına günlük toplam kalori ihtiyacının yüzde 10'u kadar olduğunu ifade eden Yağcı, "Bir gıdanın etiketine baktığımızda dolu kalorilerin yani protein, lif, vitamin ve minerallerin fazla, boş kalori dediğimiz şeker, tuz, doymuş yağ gibi besin öğelerinin az miktarda içermesini tercih etmeliyiz, tercihlerimizi dolu kalorileri fazla olan üründen yana kullanmalıyız" dedi.

Ara öğünlerde çocuklar hangi gıdaları ne kadar tüketmesi gerektiği konusuna da değinen Yağcı, özellikle şeker oranı düşük portakal, mandalina, nar gibi kış meyveleri, salatalık, çilek gibi yaz sebze ve meyvelerinin çocuklara ara öğün olarak günde 1-2 porsiyon verilebileceğini dile getirdi.

KURU MEYVE, KURUYEMİŞ GÖNÜL RAHATLIĞIYLA TÜKETİLEBİLİR

image14144248871414424887T67

Süt ve süt ürünlerinin de ara öğünlerde kullanılabileceğini vurgulayan Yağcı, "Kuru meyve, kuru yemiş, müsli, kaşar peyniri ve tahin-pekmez de porsiyonlarına dikkat edilerek ara öğün seçimi olarak gönül rahatlığıy la çocuklara yedirilebilir. Doymuş yağ, şeker ve tuzun fazla olduğu abur cuburlar ebeveynlerce çocuklara nadiren verilmeli" diye konuştu.

- Merak edilen her şeye "saglikliatistir.com"dan ulaşılabilir

TPK Genel Sekreteri, İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Vural, sağlıklı atıştırmalar konusunda annelere, "saglikliatistir.com" web sitesiyle ulaşabileceklerini söyledi.

Kampanyanın 3 önemli iletişim ayağının ilkinin "saglikliatistir.com" internet adresine yönlendirecek bilgilendirici televizyon reklamları olduğunu belirten Vural, şöyle konuştu:

"İkincisi internet adresimiz. Üçüncüsü ise hem ebeveynler hem de sağlık çalışanlarıyla gerçekleştirmeyi planladığımız yüz yüze toplantı ve seminerler. Özellikle filmi gören annelerin atıştırmalık seçimleri konusunda 'saglikliatistir.com'a girmelerini bekliyoruz. İnternet sitesiyle amacımız annelere kılavuzluk etmek. Sağlıklı atıştırmaları atıştırmatik bölümünde paylaştık."

SİZ NE YERSENİZ ÇOCUĞUNUZDA ONU YER

Kampanyaya destek veren sinema ve dizi oyuncusu Özge Özberk ise projenin içinde olmaktan gurur duyduğunu söyledi.

Evde abur cuburun yasaklanabildiğini ancak sokakta veya arkadaşındayken çocukların bunları yiyebildiğini dile getiren Özberk, "Öncelikle çocuklarla markete gitmemeyi başarabilmelisiniz. Renkli raflar onlar için adeta bir cennet. Siz ne yerseniz çocuğunuz da onu yer. Sevmeseniz bile her şeyin tadını çocuğa vermelisiniz. Öğretmenlerle birebir işbirliği yapmalısınız. Okulda ne verildiğini takip etmelisiniz" diye konuştu.

Kaynak : AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.