7 Bilimsel Kanıt İle Kahvaltının Önemi

Domates, peynir gibi besleyici gıdalarla düzenli şekilde yapılan kahvaltı, fizyolojik, psikolojik ve zihinsel olarak bizi daha sağlıklı kılıyor.

Dünyadaki hatırı sayılır üniversite ve yayınlardan alınan bilimsel kanıtlara dayanan ‘kahvaltı gerçekleri’ şöyle:

OBEZİTE VE DİYABETİK HASTALIKLARA YAKALANMA RİSKİNİ AZALTIR

Harvard Üniversitesi’nin 45-82 yaş aralığındaki 26 bin 902 kişi ile 16 yıl boyunca yürüttüğü araştırmaya göre, kahvaltısını düzenli olarak yapan bireylerde obezite oranları düşüyor. Araştırmalar, düzenli kahvaltı yapan kadınların diyabetik hastalıklardan daha çok korunduğunu da gösteriyor.

YENİ ÖĞRENİLEN BİLGİLERİN HER ZAMAN TAZE KALMASINI SAĞLAR

Journal of Adolescent Health adlı sağlık dergisinin 13-20 yaş aralığındaki 319 öğrenciyle yaptığı deneyin sonuçlarına göre, düzenli ve doğru kahvaltı yapan kişilerin hafızaları gelişiyor ve diğerlerine göre daha kuvvetli oluyor.

ENERJİNİZİ GÜN BOYUNCA KORUMANIZA YARDIM EDER

International Journal of Food Sciences and Nutrition adlı sağlık dergisinin yaptığı çalışmaya göre ise, kahvaltı öğününü atlamayan kişiler gün boyunca kendilerini daha az yorgun hissediyor.

RUH HALİNİZİ GELİŞTİREREK MUTLU OLMANIZI SAĞLAR

Journal of Physiology dergisinin 144 gönüllüyü tabi tuttuğu sınav sırasında, sınavdan önce kahvaltı yapmış olanların yapmamış olanlara göre daha başarılı, sakin ve mutlu oldukları gözlemlendi. Yani kahvaltı insanın stresli zamanlarının üstesinden kolaylıkla gelebilmesini sağlıyor.

VÜCUDUNUZ İHTİYACI OLAN BESİNLERİ DEPOLAYABİLİR

Nutrition Research and Practice dergisinin yaptığı araştırmaya göre, her gün kahvaltı yapan kişilerin vücudu, kemik sağlığını koruyan kalsiyum ve insanı daha uzun süre tok tutan lif gibi ögeleri daha çok depolayabiliyor.

KİLO VERMENİZE YARDIMCI OLUR

Yine Harvard Üniversitesi tarafından 17.000 erkek üzerinde yapılan araştırmada, kahvaltı yapan bireylerin daha çabuk kilo verdiği belirlendi. ‘Az ama sık’ kuralının da vurgulanmış olduğu çalışmaya göre, bu sonucu gün içerisinde tüketilen yiyecekler de etkiliyor.

KONSANTRASYONUNUZU GELİŞTİRİR

Kahvaltının enerji verdiği ve hafızayı güçlendirdiği biliniyor. Bunu kanıtlayan bir diğer araştırma da Indian Pediatrics’ten. Araştırmaya göre, her gün atlamadan kahvaltı eden ortaokul öğrencileri ara sıra kahvaltı yapan öğrencilere oranla daha başarılı oluyor ve konulara daha rahat yoğunlaşabiliyor. Indian Pediatrics’in başka bir araştırmasının sonucu ise şu yönde; uyku sırasında beynin harcayarak ihtiyaç duyduğu enerji ve glikoz gibi temel kaynaklar gün içinde yapılan kahvaltıdan alınıyor.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.