35. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı Başlıyor

Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı, 12-20 Kasım tarihlerinde Beylikdüzü'ndeki TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde gerçekleştirilecek. 

Bu yılki ana teması "Felsefe ve İnsan" olan fuara, 800 yayınevi ve sivil toplum kuruluşu katılacak.

Söyleşi, panel, şiir dinletileri ve çocuk aktivitelerinin yer aldığı 300 etkinliğin düzenleneceği fuarda, Türkiye Felsefe Kurumu ve TÜYAP tarafından özellikle farklı yaş gruplarına yönelik çocuk ve gençlik etkinlikleri kapsamında, çocuklara yönelik "Eğitim Hakkı", "Farklılıklar", "Eleştirel Okuma ve Düşünme" üzerine atölye çalışmaları yapılacak.

Felsefe teması kapsamında ise yurt dışından çocuk kitabı yazarları Brigitte Labbe 18-19 Kasım'da ve Oscar Brenifier 13 Kasım'da, çocuklar ve aileleriyle buluşarak, atölye çalışması ve söyleşi yapacak.

"Onur Konuğu"nun Almanya olduğu fuarın ilk dört günü, Uluslararası Salon'da Almanya'dan da 30 yayınevi yer alacak, bu ülke tarafından 40'a yakın etkinlik gerçekleştirilecek. "Sözcüklerin Etkisi-Worte Bewegen" sloganıyla fuara konuk olacak Almanya, modern Alman edebiyatından çocuk etkinliklerine üç ayrı alanda hazırladığı etkinliklerle Türkiye'deki okuyucularla buluşacak.

Almanya etkinlikleri kapsamında, 14 Kasım'da Türkiye ve Almanya Yayıncılar buluşması gerçekleşecek, aynı gün "Almanya'da Yayıncılık Trendleri", "Çocuk Yayıncılığı ve Okumanın Geleceği" ve "Bağımsız Yayıncılık" konulu paneller düzenlenecek. Almanca kitaplar ise fuar süresince 2 numaralı salonda yer alan Alman Kitabevi standından temin edilebilecek.

Onur yazarı filozof Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi olan fuarda, aynı zamanda TÜYAP Tüm Fuarcılık Yapım AŞ. tarafından düzenlenen "26. Uluslararası İstanbul Sanat Fuarı ARTİST 2016" da 12 bin metrekarelik alanda, 25 galerinin yanı sıra, 10 sanatçının çalışmalarının yer alacağı "Umulmadık Topraklar" temasıyla birçok sergi, panel ve performansla sanatseverlerle buluşacak.

Fuar, 12 Kasım Cumartesi günü saat 12.00'de Karadeniz Salonu'nda gerçekleşecek açılış töreniyle başlayacak.

FUARDA İLK GÜN

Fuarda ilk gün Heybeliada, Marmara, Karadeniz, Kınalıada, Büyükada, YerInterexpo söyleşi salonlarında, "Her Veda Elveda Değildir", "Kelepçe", "Dünyaya Kafa Tutan Köy", "Felsefenin Işığında İnsan", "Edebiyat ve Felsefe İlişkisi", "Edebiyatımızda bir Halide Edip", "Edebiyatta Gerçekçilik: Peri Gazozu'ndan Cin Aynası'na...", "Yaşlanma Sanatı 'Sakin Olmak", "Felsefe’nin Tarihle ve Toplum Bilimleriyle İmtihanı", "Tasavvufu Yanlış Okumak", "Sanata Evet", "Talip Apaydın 90 Yaşında", "Kral Kaybederse" ve "Babam Cemil Meriç / Cemil Meriç'in Düşüncesi" gibi başlıklarda söyleşiler gerçekleşecek.

Aralarında, Ali Erkan Kavaklı ve Ayşe Duman, Ali Kırca, Arzu Kadumi, Hatice Tekin, Ebru Afat, Atilla Atalay, Bahadır Boysal, Menderes Samancılar, Behiç Ak, Cemalnur Sargut, Demirhan Kadıoğlu, Doğan Cüceloğlu, Feridun Emecen, Fatih Çıtlak, Metin Özdemir, Nesibe Çakır, Nurdan Damla, Yusuf Asal, Özkan Öze, Tarık Uslu, Senai Demirci gibi isimlerin yer aldığı yazarlar ise yayınevlerinin stantlarında kitaplarını imzalayacak.

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.