25 Bin Tl Ödüllü Siyer Yarışması

Meridyen Derneği, Sonpeygamber.info Projesi’nin onuncu yılını dolduracağı 2017’de sonuçlandırılmak üzere “Hafıza Seni Anmak Ödevinde” temalı Telif Siyer Yarışması düzenliyor.

Birincilik ödülünün 25.000 TL olarak belirlendiği yarışmaya yeni ve özgün olarak kaleme alınmış siyer kitabı projeleri başvurabilecek. Yarışmada birincilik ve mansiyon ödülüne layık görülen eserler Meridyen Derneği tarafından yayımlanacak.

Aday eserler, İslam âlimi Prof. Dr. Hayrettin Karaman, İslam Tarihçisi Prof. Dr. Adnan Demircan, Hadis uzmanı Prof. Dr. Mehmet Özşenel, İslam Tarihçisi Yrd. Doç. Dr. Nihal Şahin Utku ve Sonpeygamber.info’nun kurucularından Fatma Ekinci’nin yer aldığı bir jüri tarafından değerlendirilecek. Yarışma dolayısıyla Meridyen Derneği’nin yaptığı açıklamada ise şu ifadelere yer verildi:

“Dünya tarihinde hiç kimsenin hayatı İslam Peygamberi’ninki kadar zengin biçimde ele alınmadı. O’nun sireti tüm veçheleriyle, bir yaşamöyküsü olmaktan öte inananların rehberi niteliğindedir; bu sebeple asırlar boyunca farklı coğrafyalarda, sayısız dilde tekrar tekrar kaleme alındı ve alınmaya devam ediyor.

Hz. Peygamber’in “hatırası”, Müslüman toplumların vahiyle irtibatının anahtarı mesabesinde olacaktır her devirde. Modern Türkçe’nin eşsiz naatlerinden birini kaleme alan Sezai Karakoç’un, “Göz seni görmeli, ağız seni söylemeli / Hafıza seni anmak ödevinde mi” mısralarında işaret edildiği üzere zamanlar ve mekânlar değişse de esas gaye O’nun siretinin hatırlanması ve hatırlatılmasıdır. İşte bu noktadan hareketle Hz. Peygamber’i dünyaya yeni bir dille ve çağın etkin iletişim araçlarını kullanarak anlatmanın yanında bu ufukta yeni çalışmaların ortaya konulmasını da teşvik etmek amaçlarıyla çok yönlü faaliyetler sürdüren kurumumuz, Sonpeygamber.info Projesi’nin onuncu yılını dolduracağı 2017’de sonuçlandırılmak üzere telif siyer yarışması düzenliyor. Yarışmayla birlikte O’nun daha iyi anlatılması ve anlaşılmasına vesile olacak yeni eserlerin raflardaki yerini almasını ümit ediyoruz.”

Yarışmaya son başvuru ve eser teslim tarihi 16 Ocak 2017. Başvuru ve katılım şartları hakkında detaylı bilgilere www.sonpeygamber.info web portalı üzerinden erişebilirsiniz.

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

  • SİYER GERÇEKTEN HER MÜSLÜMANIN OKUMASI BİLMESİ GEREKEN BİR İLİM VE HAYATIN İÇİNDE İNSANLAR BUNU FARKEDEMEYEBİLİR BÖYLE YARIŞMALAR İNSANLARA BUNU HATIRLATIYOR VE SİYER ÖĞRENME VESİLESİ OLUYOR

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.