106 Yaşında Yaşlılık Maaşını Reddetti

Rize'nin Güneysu ilçesinde yaşayan 106 yaşındaki Meryem Baltacı, yetkililer tarafından kendisine teklif edilen yaşlılık maaşını "hakkım değil" diyerek reddetti.

Güneysu ilçesinde 78 yaşındaki kızı ve torunlarıyla yaşayan 106 yaşındaki Meryem Baltacı, yetkililer tarafından kendisine teklif edilen yaşlılık maaşını "hakkım değil" diyerek reddetti.

İlçeye bağlı Başköy köyünde yaşayan ve eşini 73 yıl önce kaybeden Meryem Baltacı, 3 çocuğuyla zor şartlar altında hayata tutundu. Çocuklarını evlendiren ve kızı Havva Baltacı, torunu Mustafa (55) ve torununun torunu İkbal Baltacı (6) ile yaşayan Meryem Baltacı'yı, Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı yetkilileri evinde ziyaret etti.

Yetkililerin, bakım ücreti ve yaşlılık maaşı vermeyi teklif etmeleri üzerine Meryem Baltacı, devlete yük olmamak için "hakkım değil" diyerek bu teklifi kabul etmedi.

Baltacı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, eşinin ölümünün ardından uzun yıllar hayvancılık yaparak çocuklarını yetiştirdiğini söyledi.

Yaşlılık nedeniyle ufak tefek ağrı çektiğini belirten Baltacı, onun dışında bir hastalığının bulunmadığını, tek sıkıntısının çok fazla yürüyememek olduğunu dile getirdi.

İhtiyaçlarını kızının ve gelininin karşıladığını anlatan Meryem Baltacı, "Bakımımla ilgili hiçbir sıkıntı yaşamıyorum. Kızım, gelinim, torunum bakımımla ilgileniyor. Hiçbir şeye ihtiyacım yok. Evde hizmetimi kızım, torunlarım, herkes yapıyor. Ben dilencilik edebilir miyim" dedi.

Baltacı'nın 78 yaşındaki kızı Havva Baltacı ise babası ve amcasının 73 yıl önce verem nedeniyle vefat ettiğini, annesinin iki kardeşiyle kendisini zor şartlarda büyüttüğünü söyledi.

Babasının ölümünün ardından annesinin, kendilerine sahip çıkarak büyüttüğünü ifade eden Havva Baltacı, "Bizi yetim büyüttü, uğraştı çabaladı, şimdi yaşlandı. Anneme bakamayacak mıyız? Bu, çok ayıp, bize yakışmayacak bir şey. Böyle bir şeyi yapamayız. Oğlum, torunları, hiçkimse buna müsaade etmez" diye konuştu.

Annesinin sağlığının çok iyi olduğunu dile getiren Havva Baltacı, "Annem gençliğinde bal, yağ, hayvansal ürünler yiyerek büyüdü. Dizleri, başı ağrımaz, soğuk havada çok fazla zorlanmaz. Benim ağrılarım anneminkilerden fazla. Ben de artık bakmakta zorlandığım için gelinim bakıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Torunu Mustafa Baltacı (55) ise anneannesinin bakımı için yetkililerin kendileriyle görüştüğünü ve yaşlılık maaşı bağlanmasını teklif ettiklerini aktararak, şunları kaydetti:

"Bizim bunu kabul etmemiz mümkün değildi. Devletin hazinesinden nemalanmanın hesabı çok ağırdır. Bunu çok ince düşünmek lazım. Kişinin kendini yargılaması lazım. Ben devletin hazinesinden maaş alabilir miyim? Maaşı, her şeyi olan oğlu var. Annem, biz torunları her şeyiyle ilgileniyoruz. Devlet zaten muhtaç olanlara bakıyor. Bize çok kişi maaş bağlanması için teklifte bulundu. Bir şahsa hak ödemek başka, bir de 80 milyon kişiye hak ödemek başka. Bu gözle bakmak lazım."

Kaynak: AA

İslam ve İhsan

PAYLAŞ:                

YORUMLAR

İlk yorumu yapan siz olun!

Yorum Ekle

İslam ve İhsan

İslam, Hz. Adem’den Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen tüm dinlerin ortak adıdır. Bu gerçeği ifâde için Kur’ân-ı Kerîm’de: “Allâh katında dîn İslâm’dır …” (Âl-i İmrân, 19) buyurulmaktadır. Bu hakîkat, bir başka âyet-i kerîmede şöyle buyurulur: “Kim İslâm’dan başka bir dîn ararsa bilsin ki, ondan (böyle bir dîn) aslâ kabul edilmeyecek ve o âhırette de zarar edenlerden olacaktır.” (Âl-i İmrân, 85)

...

Peygamber Efendimiz (s.a.v) Cibril hadisinde “İslam Nedir?” sorusuna “–İslâm, Allah’tan başka ilâh olmadığına ve Muhammed’in Allah’ın Rasûlü olduğuna şehâdet etmen, namazı dosdoğru kılman, zekâtı vermen, Ramazan orucunu tutman, yoluna güç yetirip imkân bulduğun zaman Kâ’be’yi ziyâret (hac) etmendir” buyurdular.

“İman Nedir?” sorusuna “–Allah’a, meleklerine, kitaplarına, peygamberlerine, âhiret gününe inanmandır. Yine kadere, hayrına ve şerrine îmân etmendir” buyurdular.

İhsan Nedir? Rasûlullah Efendimiz (s.a.v): “–İhsân, Allah’a, onu görüyormuşsun gibi kulluk etmendir. Sen onu görmüyorsan da O seni mutlaka görüyor” buyurdular. (Müslim, Îmân 1, 5. Buhârî, Îmân 37; Tirmizi Îmân 4; Ebû Dâvûd, Sünnet 16)

Kuran-ı Kerim, Peygamber Efendimize (s.a.v) gönderilen ilahi kitapların sonuncusudur. İlahi emirleri barındıran Kuran ve beraberinde Efendimizin (s.a.v) sünneti tüm Müslümanlar için yol gösterici rehberdir.

Tüm insanlığa rahmet olarak gönderilen örnek şahsiyet Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed Mustafa (s.a.v) 23 senelik nebevi hayatında bizlere Kuran ve Sünneti miras olarak bırakmıştır. Nitekim hadis-i şerifte buyrulur: “Size iki şey bırakıyorum, onlara sımsıkı sarıldığınız sürece yolunuzu asla şaşırmazsınız. Bunlar; Allah’ın kitabı ve Peygamberinin sünnetidir.” (Muvatta’, Kader, 3.)

Tasavvuf; Cenâb-ı Hakkʼı kalben tanıyabilme sanatıdır. Tasavvuf; “îmân”ı “ihsân” gibi muhteşem ve muazzam bir ufka taşımanın diğer adıdır. Tasavvuf’i yola girmekten gaye istikamet üzere yaşayabilmektir. İstikâmet ise, Kitap ve Sünnet’e sımsıkı sarılmak, ilâhî ve nebevî tâlimatları kalbî derinlikle idrâk edip onları hayatın her safhasında vecd içinde yaşayabilmektir.

Dua, Allah Teâlâ ile irtibatta bulunmak; O’na gönülden yönelmek, meramını vâsıta kullanmadan arz etmek demektir. Hadisi şerifte "Bir şey istediğin vakit Allah'tan iste! Yardım dilediğin vakit Allah'tan dile!" buyrulmuştur. (Ahmed b. Hanbel, Müsned, 1/307)

Zikir, bütün tasavvufi terbiye yollarında nebevi bir üsul ve emanet olarak devam edegelmiştir. “…Bilesiniz ki kalpler ancak Allâh’ı zikretmekle huzur bulur.” (er-Ra‘d, 28) Zikir, açık veya gizli şekillerde, belirli adetlerde, farklı tertiplerde yapılan önemli bir esastır. Zikir, hatırlamaktır. Allah'ı hatırlamak farklı şekillerde olabilir. Kur'an okumak, dua etmek, istiğfar etmek, tefekkür etmek, "elhamdülillah" demek, şükretmek zikirdir.

İlim ve hâl kelimelerinden oluşmuş bir isim tamlaması olan ilmihal (ilm-i hâl) sözlükte "durum bilgisi" demektir. Bütün müslümanların dinî bilgi ve uygulama bakımından ihtiyaç duyduğu, bir bakıma müslüman olmanın ve müslümanlığın icaplarını yerine getirmenin ön şartı durumundaki fıkhi temel bilgiler ilmihal diye anılmıştır.

İslam ve İhsan web sitesinde İslam, İman, İbadet, Kuranımız, Peygamberimiz, Tasavvuf, Dualar ve Zikirler, İlmihal, Fıkıh, Hadis ve vb. konularda  güvenilir kaynaklardan bilgiye ulaşabilirsiniz.